top of page

עליה לכיתה א'

הקשיים, הפחדים, ואיך מכינים את הילד.


ראשית, מזל טוב, הילד שלכם עובר שלב מאד משמעותי בחייו. בין אם זהו ילדכם הבכור או השלישי שעולה לכיתה א' זה תמיד יהיה משהו מאד מרגש גם עבורכם ההורים וכמובן עבור הילד.

חשוב להבין שאם אתם תשדרו לחץ, פחד וחרדה הילד ירגיש את זה ויפחד/ ילחץ אף יותר.

סמכו על ילדכם שהוא בשל ומוכן. להלן כמה דברים שיוכלו לעזור לקראת המעבר:

 

• אמנם המעבר לכיתה א' הוא מאד משמעותי בחיי הילד , אך נסו לראות את המעבר הזה כעוד אחד מיני רבים שילדכם עבר ויעבור. גמילה מחיתולים, התחיל גן, החליף גן, החליף גננת, מעבר דירה, החליף מיטה, החליף חדר ועוד, כל אלו הם שינויים ומעברים שהילד עבר וחווה, וכפי שהוא הצליח להתמודד עם השינויים והמעברים שהיו עד כה, גם כאן הוא יתמודד – אז סמכו עליו ושדרו לו שאתם סומכים עליו.


• דברו עם הילד על השינוי, אפשרו לו להביע את החששות שלו, נסו לבדוק על אילו מהחששות ניתן להתגבר (כגון: לוודא שהוא עצמאי בשירותים, אולי הוא חושש שלא יידע היכן השרותים). למדו אותו לקשור שרוכים בנעליים וכו'


• לכו עם הילד את המסלול לבית הספר (גם אם אתם מתכננים לבוא לאסוף אותו מפתח בית הספר) הכרת הדרך תתן לילד ביטחון שהוא הולך למשהו מוכר ולא זר. לכו את הדרך עוד בחופש הגדול מספר פעמים.

אפשר לצייר את המסלול על דף, (תחנת האוטובוס, פח, מעבר חציה, רמזור, חנות וכדומה) ככה זה לגמרי מגניב – מפה ממש כמו בהרפתקאות, זה עוד משהו שיגרום לו להרגיש שהוא יודע לאן הוא הולך.

 

• דברו על מה יהיה סדר היום לאחר ביה"ס (צהרון, מי אוסף אותו). אני מאד ממליצה גם על לוח התארגנות של בוקר, ערב. 


• עשו בירור האם יש ילדים מהבניין/ שכונה שהולכים לאותו בה"ס, נסו ליצור עימם קשר עוד במהלך החופש. אולי ישנם ילדים – חברים מהגן שעולים איתו לאותה כיתה או לאותו ביה"ס.


• יעזור לו שהוא יידע לזהות אותיות מספרים וצורות , אבל הילד לא (!) צריך לבוא מוכן לבגרות 5 יחידות במתמטיקה וגם לא לדעת ניטשה בעל פה. אז תנו לו להמשיך להנות כרגע מהחופש.


• אפשר לעבוד איתו על מיומנויות מסויימות שיידרשו ממנו למשל: ישיבה מול שולחן עם קלמר, עפרונות, צבעים, ללמד אותו איך מחדדים עיפרון כיצד משתמשים במחק . ניתן לעשות עם הילד דברים כיפיים כגון לצייר ציור, או חוברת צביעה, לאחר מכן לשים את הצבעים בקלמר ואת הקלמר בתיק -זו מיומנות שהוא יידרש לה (אחריות על החפצים שלו, סדר פעולות וכו').

 

• דברו איתו על מבנה הכיתה - הילדים יושבים ליד השולחנות, המורה עומדת ליד הלוח. מצביעים כשרוצים לדבר, וממתינים שהמורה תפנה אליך.

אפשר לעשות משחקי תפקידים פעם הוא המורה ואתם התלמיד, ופעם אתם המורה והוא התלמיד. 

 

•ספרו לו על דברים חיוביים שלדעתכם הוא יחשף אליהם (מקצועות מעניינים, מיומנויות חדשות, חברים חדשים), אולי ספרו לו סיפור או שניים (מצחיקים/ נעימים) מחוויתכם מכיתה א'.


• לסיכום: חשוב לדבר איתו על השינויים, תאפשרו לו להביע את החששות שלו, שדרו לו ביטחון- שאתם סומכים עליו, תגידו לו שאתם תתמכו, ותעזרו במידת הצורך. וכמובן  לאהוב ולאהוב הרבה.

© 2015 by Michal Shaham

bottom of page