top of page

גבולות

מה זה בכלל גבול?

גבול זה תחום, זו גדר, זה מקום המאפשר מרחב נעים ובטוח לכל בני הבית. זה המקום ממנו הילד לומד להבין מה נכון ומה לא, מה מותר ומה אסור. גבול יכול להיות שונה בין משפחה למשפחה. גבול נשען על ערך והגיון.

גבול יכול להיות פיזי ומוחשי (כמו כביש- מכוניות, סכנה) או לא מוחשי, שלא ניתן לראותו – כגון כבוד, בטיחות, חינוך, בריאות וכדומה.

איך מציבים גבול – כדי להציב גבול הוא צריך להיות בשליטה שלי -אני מקריאה סיפור, אני קונה, אני לא מאפשרת לחצות כביש וכדומה. להבדיל מדרישה, שעליה אין לי שליטה ואני צריכה שיתוף פעולה מצד הילד. (לא להתחצף, לעשות שיעורים).

הצבת הגבול תעבוד אם הדברים הבאים יתרחשו:

  1. מאחורי הגבול עומד ערך שהוא חשוב באמת עבורכם. (אם הוא לא ממש חשוב, הוא יהיה פעם כן, פעם לא, ופעם למה-לא). אם אתם לא יכולים להסביר (לעצמכם ולילד) את הערך שעומד מאחורי הגבול, אזי זה כנראה לא באמת חשוב ועדיף לא לנסות לעשות.

  2. עקביות, עיקביות, עיקביות. נחישות, נחישות, נחישות.

  3. לא לכעוס, ולהבין שהילד בודק האם זה באמת גבול או משהו סתמי (לכן חשובה העיקביות)- הוא בתהליך למידה. אם תפגינו כעס – נוצר פה כבר עניין אחר (תשומת לב שלילית).

  4. הכלה – לילד מותר להיות מתוסכל וכועס, וזה גם בסדר שהוא יבכה. אתם צריכים להכיל, להבין את הקושי שלו (היו אמפטיים אבל לא לוותר על הגבול שחשוב לכם).

© 2015 by Michal Shaham

bottom of page